Zašto je malo zainteresovanih na Opštini Palilula za subvencionisanu zamenu stolarije

Konkurs za zamenu stolarije na delu opštine Palilula, raspisan krajem decembra, još je na početku. Do sada se prijavilo svega 45 domaćinstava, zbog čega će, kako sada stvari stoje, rok biti produžen do 5. marta, a konkurs proširen na Karaburmu, Višnjicu i Veliko Selo. Interesovanje je malo iako je ponuda privlačna, a veliki broj građana ima stolariju staru i više decenija.

Obaveštenje na sajtu gradske opštine Palilula o tome ko može da konkuriše,preciznije je odredilo ko su zapravo građani koji mogu da računaju na subvenciju od 50 odsto za ugradnju stolarije zbog povećanja energetske efikasnosti.

Prema prvom obaveštenju to su stanari koji žive u celini između sledećih ulica Bulevar kralja Aleksandra, Takovska, Vojvode Dobrnjca, Poenkareova, Bulevar despota Stefana, Cvijićeva i Ruzveltova, izuzev Profesorske kolonije.

Kako RTS nezvanično saznaje, sada su konkursom obuhvaćeni i stanovnici Karaburme, Višnjice i Velikog sela.

Pored dokumentacije, građani prilažu i predračun radova, koji su dobili od firme, izabrane sa spiska onih koje je opština odredila na javnom konkursu.

Milan Rosić iz firme „Mond“ smatra da građani nisu bili dovoljno informisani u vezi sa samom procedurom i postupkom prijave. Kako dodaje, neke opštine nisu nudile subvencije za sve građane na svojoj teritoriji, jer nisu pripidali užoj gradskoj zoni, kao što je bio slučaj sa opštinom Palilula. 

Osnovni kriterijum za izbor firmi bila je cena.

„Smatram da cenu treba da diktira i kvalitet. Taj odnos cene i kvaliteta je blizu. Recimo, stan od 60 kvadrata ima osam kvadrata stolarije. Ona nižeg kvaliteta sa ugradnjom košta 1.250 evra, dok bi kvalitetnija bila 1.400 evra, navodi Zoran Anđelković iz firme „Anđelković al“.

Nažalost, naglašava, mnogima kojima je potrebna nova stolarija ne ispunjavaju uslov da se radi isključivo o legalnim objektima.

Izvesno poskupljenje stolarije

Ono što nije dobra vest je da su cene stolarije otkada je najavljen konkurs za subvencije već porasle, a kako saznaje Beogradska hronika, od ponedeljka će biti još više. 

U drugim mestima u Srbiji odziv na dva javna poziva bio je dobar tako da će na oko pet hiljada objekata biti poboljšana energetska efikasnost. Ove godine lokalne samouprave mogu da konkurišu kod Ministarstva rudarstva i energetike do 17. februara za nova sredstva. 

„Očekujemo da će kroz ovaj javni poziv biti pokriveno 30 do 40 hiljada domaćinstava. U ovoj godini obezbedili smo 240.000.000 evra kako iz budžeta tako i od međunarodnih kreditora poput Svetske banke“, navodi Zoran Lakićević iz resornog ministarstva.

Uslovi novog konkursa, koji će potom biti raspisan, neće se menjati. Koliko će Beograđana dobiti priliku da učestvuje zavisi od toga za koliko će sredstava Grad konkurisati kod ministarstva, odnosno koliko će novca iz svog budžeta izdvojiti za te namene.

izvor: RTS

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*