Više od dve hiljade prvaka hoće u školu sa drugih teritorija: Evo kakvo je stanje na Paliluli

Najviše molbi za upis osmoletki kojima deca po prebivalištu ne pripadaju stiglo je u Novom Beogradu, Zemunu i na Paliluli. – Najtraženija voždovačka „Milan Đ. Milićević” na granici sa Zvezdarom.
Beogradske škole primile su 2.258 molbi budućih prvačića koji žele da svoje školovanje započnu u osmoletkama kojima inače teritorijalno ne pripadaju. Najviše ih je primljeno na Novom Beogradu (442), dok nešto malo zaostaju Zemun (379) i Palilula (376). Ovakve zahteve nisu primile škole u prigradskim opštinama Lazarevac i Mladenovac, dok je u Barajevu i Sopotu samo po jedan budući đak izrazio želju da se upiše u školu dalju od one koju bi trebalo da pohađa po prebivalištu.

Najtraženija škola, prema podacima Sekretarijata za obrazovanje, ove godine je voždovačka „Milan Đ. Milićević” koja je primila 104 molbe i za ovo interesovanje mališana, sve su prilike, treba da zahvali svom geografskom položaju – nalazi se u naselju Medaković 3, u blizini granice sa Zvezdarom, pa je, koliko Voždovčanima, interesantna i malim Zvezdarcima iz komšiluka.

Druga na listi najtraženijih je i zemunska škola „Lazar Savatić” kojoj se javilo 98 potencijalnih đaka sa drugih teritorija.

– Glavni razlog zbog koga deca žele da se upišu kod nas je rad u jednoj smeni. Od osnivanja škole, a ove godine slavimo 60 godina, radili smo u jednoj smeni. Drugi razlog je što prvi i drugi razred imaju celodnevnu nastavu i roditelji imaju mogućnost da dete boravi kod nas do 17 časova, odnosno na nastavi je obavezno do 15.20. Na sve to imamo u trećem i četvrtom razredu produženi boravak koji organizujemo u saradnji sa gradom – kaže Goran Petrović, direktor ove osmoletke, dodajući da roditeljima taj režim rada odgovora jer znaju da su deca na sigurnom dok su oni na poslu.

Prvačići koji bi se upisali u ovu školu dolaze i iz Zemuna, Novog Beograda, pa i centra grada, ali koliko će njih zaista biti i primljeno još se ne zna jer teritorijalni upis (upis za mališane koji pripadaju teritorijama škola) počinje tek 1. aprila i traje do kraja maja. Ova osmoletka će, najavljuje njen direktor, aplicirati školskoj upravi da omogući upis još jednog odeljenja, kako bi ih ukupno imali četiri.

Sledeća na spisku najtraženijih škola je osmoletka „Jovan Ristić” sa Palilule. Ona je najmlađa među ukupno tri borčanske škole i zaključno sa 31. januarom primila je 80 molbi. Ali, kako kaže direktor Mileta Đorović, one i dalje stižu, i u toku februara primljeno ih je deset.

– To što smo nova škola koja ima 12 godina rada je ujedno i jedan od najčešćih razloga zbog kojih deca biraju da se kod nas upišu. Pošto smo novi, bolje smo opremljeni, a vrlo je bitno i što je škola ograđena pa nam je bezbednost na nešto višem nivou. Uz to, na levoj obali Dunava, baš naša škola postiže najbolje uspehe. Još jedan od razloga za vanteritorijalni upis koji roditelji često navode jeste i to što imamo produženi boravak – navodi Đorović.

Ova osmoletka ima mesta za ukupno šest odeljenja pa je sigurno da neće svi prijavljeni imati razloga da se raduju kada se o molbama bude odlučivalo. Jer prioritet imaju deca koja po prebivalištu pripadaju školama, dok se ostali upisuju samo ako ostane mesta.

– Za školu je dobro kad ima dovoljan broj učenika, ali je i teško kad morate nekom da kažete da nema mesta. Potencijalni učenik se već vezao, roditelji mu pričali da će doći tu i onda se razočara. Radio sam i u školama gde smo tražili učenika više, odlazili u obdaništa i animirali ih da dođu, ali ovo je drugi „problem”, kada moramo da napravimo selekciju i nekog i da vratimo – zaključuje Đorović.

izvor: politika.rs

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*