Raspisivanje konkursa za uređenje parka-šume na Paliluli

KONAČAN pečat projektu uređenja Ade Huje kao budućeg parka-šume daće mlade arhitekte, a Grad Beograd će za njih raspisati konkurs u narednom periodu. Ovo je u četvrtak najavio gradski urbanista Marko Stojčić tokom predstavljanja projekta u Starom dvoru. On je podsetio da je Skupština grada sredinom februara usvojila plan kojim je prostor Ade Huje proglašen javno-zelenom površinom.

– Nova gradska park-šuma počinje od Pančevačkog mosta, gde se završava budući linijski park, na površini od 110 hektara – rekao je Stojčić. – Uz Višnjičku ulicu će proći prva linija metro sistema, što će omogućiti brz i lak dolazak. Uređenje gradskog parka-šume će se razlikovati od linijskog parka, pre svega tematski, jer je ideja da ostane potpuno prirodan prostor. Ne samo da bude pošumljen, već da ima rekreativni sadržaj, ali u ambijentu koji će da deluje poput netaknute prirode. Siguran sam da ćemo u tome uspeti već za dve i po, do tri godine.

Stojčić je naglasio da su se predsednik Udruženja „Supernatural“ Srđan Stanković i njegovi saradnici s mnogo energije bavili samim špicom Ade Huje, te da je jedino logično bilo da se ceo taj prostor pretvori u javnu zelenu površinu.

Stanković je podsetio da je celoj ovoj priči prethodilo oko 15 godina aktivizma i zahvalio svima koji su na neki način dali svoj doprinos da danas imamo u planskim dokumentima Grada Beograda predviđenu pravu urbanu šumu, trenutno jedinu na desnoj obali Dunava.

STALI NA PUT URBANIZACIJI

STOJČIĆ je naglasio da Grad Beograd ima dovoljno građevinskih parcela i da je ovaj potez decenijama bio planiran za urbanizaciju, ali se tome stalo na put.

– Ovo je prirodni završetak gradskog dela obale Dunava, a s druge strane kada prođemo kroz linijski park dolazimo do Ade Ciganlije. Ta dva pola velikih zelenih površina će značajno pomoći u formiranju znatno boljeg eko-sistema i ekološke slike u Beogradu. Realizacija ovoga je sada realna i moguća – pojasnio je Stojčić.

Izvor: novosti.rs

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*