Palilula dobija novu mrežu kišne kanalizacije

JKP Beogradski vodovod i kanalizacija raspisao je tender za izradu idejnog rešenja kišne kanalizacije za naselja severno od kanala Sebeš.

Kako je navedeno u projektnom zadatku, gradiće se glavni kolektor i crpne stanice, a izgradnja atmosferske kanalizacije obuhvatiće naselja Krnjača, Kotež, Ovča i Borča i privrednu zonu Pančevački rit, u okviru Banatskog kanalizacionog sistema koji obuhvata levu obalu Dunava.

Atmosferska kanalizaciona mreža će imati ulogu odvođenja atmosferskih voda sa pripadajućeg slivnog područja površine oko 2000 hektara, prema recipijentima melioracionim kanalima Sebeš, Vizelj, Kalovita i Botoš.

U dokumentu se navodi da je poseban problem na levoj obali Dunava izazvala intenzivna urbanizacija tokom 90-ih godina prošlog veka.

Kanalska mreža i crpne stanice, projektovane da rade u režimima koje zahteva poljoprivredna proizvodnja, pokazale su se kao neodgovarajući sistem zaštite dela poljoprivrednih i urbanih celina od štetnog dejstva voda.

Na predmetnoj teritoriji postoje brojni melioracioni kanali čija je osnovna svrha bila odvodnjavanje poljoprivrednog i šumskog zemljišta, ali izgradnjom i proširenjem naselja mnogi kanali su oštećeni i uništen i postojeće stanje kanalske mreže je izuzetno je loše, navedeno je u tenderskoj dokumentaciji.

Uz izradu idejnog rešenja atmosferske kanalizacije i objekata za prečišćavanje i evakuaciju u recipijent atmosferskih voda, napominje se da je potrebno rekonstruisati i melioracione kanale Sebeš i Kalovita, što će biti predmet posebne tehničke dokumentacije.

izvor: ekapija

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*