Ova parcela na Paliluli proglašena je za javnu zelenu površinu

Na pitanje da li će u blokovima biti dozvoljena gradnja između zgrada, Marko Stojčić, glavni gradski urbanista, kaže da neće ako se prostor koristi u druge namene, na primer za dečja igrališta i sportske terene.

Gradski urbanista Marko Stojčić izjavio je da su na jučerašnjoj sednici grada usvojene izmene i dopune Plana generalne regulacije za grad Beograd.

– Ovo su izmene i dopune, a ne potpuno novi plan. Izmena je imala za cilj dve stvari. Jedna je ažuriranje podataka, odnosno planova koji su već usvojeni u proteklih šest godina kako bi imali ažurnu kartu, a druga stvar je tretman javnih namena u Beogradu – naglasio je Stojčić.

Ada Huja park šuma slična Adi Ciganliji

On ističe da je time omogućeno da se na levoj obali Beograda izgrade dve srednje škole, da Ada Huja postane javna zelena površina, park šuma slična Adi Ciganliji.

Makiško polje postalo je javna zelena površina, kao i Ratno ostrvo, naveo je on.

Prioritet su bili, kaže glavni urbanista prestonice, javni objekti i da se definiše što je moguće više javnih zelenih površina da bi grad bio što zeleniji.

– Kroz ovaj plan uveli smo novi termin koji se zove urbanistička zaštita, gde smo definisali urbanističku zaštitu starih, već izgrađenih blokova. Pre svega mislim na novobeogradske blokove, a još preciznije na blokove 44, 45, 70 i 70A. Planom je izuzet tretman tih blokova. Plan takođe podrazumeva saradnju sa predstavnicima građana iz pomenutih blokova da bi se došlo do zajedničkog zaključka šta na raspoloživom prostoru treba dograditi, odnosno izgraditi od sadržaja što nije izgrađeno prvobitnim planovima. Pre svega, to se odnosi na izgradnju javne garaže, dečjih igrališta, sportskih terena, parkinga – ističe Stojčić.

On navodi primer Bloka 44 gde je bila planirana izgradnja akva parka. Ovim planom to je stavljeno van snage i definisano je kao centar za vodene sportove od republičkog značaja i tu će biti Vaterpolo centar Srbije, rekao je on.

Na pitanje da li će u blokovima biti dozvoljena gradnja između zgrada, Stojčić kaže da neće ako se prostor koristi u druge namene, na primer za dečja igrališta i sportske terene.

izvor: Blic.rs

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*