Evo kada se održava dečija opera na Paliluli

U subotu, 30. aprila, u Malom pozorištu „Duško Radović“, od 17 časova, mališani će moći da zavire u magični svet opere.

„Dečja soba“ je prva dečija opera koja je u klasičnoj operskoj formi napisana u Srbiji. Izvedena je prvi put 20. i 26. februara 1941. godine. Delo jedinstvenih vrednosti, rad je dva velikana srpske umetnosti, kompozitora Milenka Živanovića i pesnikinje Desanke Maksimović, i pokazatelj je naprednog mišljenja i visokog razvoja srpske umetničke scene, koja je u prvoj polovini dvadesetog veka išla u korak sa najsavremenijim umetničkim stremljenjima u Evropi.

Opera „Dečja soba“ komponovana je po motivima istoimene kratke priče naše poetese Desanke Maksimović, i predstavlja ne samo prve korake kompozitorske prakse usmerene na najmlađu publiku u Srbiji, već i pravi biser opusa Milenka Živkovića i naše kulturne baštine.

Koncipirano skoro kao „didaktičo sredstvo“ sastavljeno od kraćih muzičko-scenskih slika, ovo delo predstavlja idealan način da se najmlađa publika uvede u svet opere. Niz zanimljivih slika zapravo tretira ordinarne, svakodnevne teme iz života jedne porodice. Posmatrano iz ugla roditelja, ali i iz ugla dece sa iskorakom, kako je očekivano kada su deca u pitanju, u pomalo fantazmagorični svet.

Ideja za rekonstrukciju i izvođenje ovog dela je proizašla iz projekta „Opera: Past, Present, Perfect!“ koji Muzičko opersko teatarska MOTO i Malo pozorišto Duško.

izvor: gopalilula

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*