Dokumentacija za izgradnju poslednje faze kanalizacije na Paliluli dobila odobrenje

Tenderska dokumentacija za izgradnju poslednje faze fekalne kanalizacije na levoj obali Dunava dobila je odobrenje Evropske investicione banke (EIB) i tender će biti objavljen početkom naredne sednice na portalu Evropske unije, izjavio je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, preneo je danas Beoinfo.

Vesić je istakao da će izgradnja kanalizacije na levoj obali Dunava koštati 55 miliona evra, od čega je vrednost ugovora o finansiranju koji je grad Beograd potpisao sa EIB 35 miliona evra, dok se iz budžeta grada obezbeđuje 20 miliona evra.

„Sada će tenderom EIB biti finansirana i građena fekalna kanalizaciona mreža dužine 80 kilometara na području od preko 700 hektara. Gradiće se primarni kolektori ukupne dužine sedam kilometara, i to u Borči, Kotežu i duž Zrenjaninskog puta, kao i veći broj crpnih stanica“, rekao je Vesić.

Prema njegovim rečima, fekalna kanalizaciona mreža gradiće se kombinovanim sistemom – gravitaciona i vakumska.

„Ugovorom o finansiranju obezbeđena je izgradnja kompletnih kućnih priključaka, tako da u ulicama gde se bude gradila vakumska kanalizacija domaćinstva neće imati finansijske izdatke niti za nabavku niti za ugradnju potrebne opreme“, objasnio je Vesić.

On je dodao da će po završetku izgradnje korisnici sa nadležnim javnim komunalnim preduzećem ugovoriti usluge odvođenja otpadnih voda prema važećim gradskim odlukama, ali da će plaćanje priključka biti omogućeno na 60 rata.

izvor: Beokom

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*