DNEVNO PREGLEDAMO PO 1.000 LJUDI, I TAKO DVE GODINE:Palilula jedan od najvećih domova zdravlja u zemlji

DNEVNO, u proseku, pregledamo oko 1.000 pacijenata, i tako već pune dve godine! Govori ovako, kao iz topa, u trenutku dok nam gotovo svakodnevno stižu vesti o otkrićima novih sojeva i podsojeva kovida 19 dr Igor Dimitrijev, zamenik direktora Doma zdravlja Palilula u Beogradu. U smeni, dok sa dežurnom ekipom u ovom DZ, trećem po veličini u zemlji, posle onih u Nišu i Novom Sadu, „dočekujemo“ građane, uglavnom zabrinute, neretko i preplašene, domaćini nam objašnjavaju da smo se zatekli „usred mirnog dana“ ispred ove kovid-ambulante u Knez Danilovoj ulici u prestonici.

– Iskreno se nadam da je ovo rasterećenje, uvod u početak kraja posle gotovo dve pune godine koji zaista željno iščekujemo – kaže dr Dimitrijev. – Inače, oko 40 odsto pacijenata, koji dolaze ovih dana zbog povišene temperature su deca. Nisu svi kovid pacijenti, ali ih sve pregledamo kao da je u pitanju infekcija virusom korona.

Ukazujući da će broj pregleda najmlađih opadati u narednim danima kada školarci budu na novom, iznuđenom raspustu, naš sagovornik kaže da 20 medicinskih ekipa vode četiri kovid-ambulante:

– Jednu ekipu čine lekar, sestra, dva tehničara za bris, rendgen tehničar, radiolog i laboranti. Najviše nam je opterećena kovid-ambulanta u Ulici Čarlija Čaplina koja radi non-stop.

Dnevne kovid-ambulante trenutno su otvorene svakog dana od 7 do 22 sata. Noćne, rade bez prekida, i vikendom i praznicima.

– Osoblje naše ambulante koja radi 24 sata, prošlo je kroz mnoge izazove, ali ne samo one koje je nametala infekcija virusom korona – govori dr Dimitrijev. – Dešavalo nam se da dolaze i pacijenti sa povišenim krvnim pritiskom, simptomima srčanog udara, posekotinama i drugim urgentnim stanjima. To je uvek stresno za dežurnu ekipu, jer, pored posla za koji su zaduženi, morali su da rešavaju i te, hitne slučajeve i upućuju ih u odgovarajuće medicinske ustanove.

Broj novozaraženih, srećom ipak opada, ali i dalje upozorava, što potvrđuju i brojke zabeležene u poslednja 24 časa na teritoriji cele Srbije, po kojima je još 8.187 osoba pozitivno na virus korona, dok je, nažalost 67 njih izgubilo bitku sa ovim virusom. Shodno tome, ali i činjenici da se u istom periodu u zdravstvenim ustanovama širom zemlje na respiratorima nalazi 191 pacijent, ni doktor Dimitrijev nije siguran da li je dan proveden sa našom ekipom, bez velikog broja kovid-pregleda, „zatišje pred buru“:

– Često smo izloženi kritikama pacijenata koji ukoliko moraju da sačekaju izvesno vreme i da se strpe na pregled znaju da, neretko budu i neprijatni. To me zaista razočarava, jer nisu bili takvi kada su morali da čekaju u redu za ski-lift, ili za ulazak u neki restoran, na proslavu, veselje… Posebno, to važi za one koji ne žele da se vakcinišu, pa kada se zaraze očekuju da im se pomogne što brže i najbolje moguće, a pri tome nisu učinili ništa da bi pomogli sebi, kao ni drugima.

U Beogradu, tri kovid-ambulante imaju 24-časovni režim rada. Osim one na Paliluli, u Ulici Čarlija Čaplina, bez prekida rade i ambulante u Železniku i Zemunu. U njima, kao i u svim drugim mogu da se pregledaju svi građani Srbije, nevezano za mesto stanovanja. Ipak, bolovanje može da se otvori samo kod lekara u matičnom Domu zdravlja.

GUŽVA JE RELATIVNA STVAR

JEDAN od tehničara nam govori da manji broj ljudi ispred DZ ne mora da znači ništa:

– Za dva sata ovde može da bude, bukvalno krcato.

izvor: Novosti.rs

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*