Čišćenje izgorelih stanova na Paliluli

Stanari zgrade u Ulici Husinskih rudara 24, uz pomoć dobrih ljudi, trebalo bi danas da sami krenu u uklanjanje šuta iz četiri stana izgorela u požaru početkom meseca. – Opština, „Gradsko stambeno” i „Gradska čistoća” hoće da pomognu koliko mogu.

Prošlo je više od dve nedelje od kada su u požaru u zgradi u Ulici Husinskih rudara 24 na Karaburmi u potpunosti izgorela četiri stana, a stanari bukvalno ostali bez krova nad glavom. Od tada vlasnici stanova žive kod rodbine i prijatelja. Zahvaljujući dobrim ljudima tek ovih dana su dobili takozvani tunel kako bi mogli da kroz njega izbacuju šut i izgorele ostatke nekadašnjih domova. Danas će se oni, ali i svi koji žele da pomognu, prihvatiti lopate i krenuti u čišćenje poslednjeg sprata. Zbog toga je svaka pomoć dobrodošla.

Nadamo se da još ima ljudskosti i da ima onih koji u tuđoj nesreći ne vide način da zarade. A proteklih dana bilo je i takvih. Jedan od preduzimača je stanarima, ljudima kojima je vatra progutala sve, predložio da dođe sa svojim radnicima i očisti stanove za „samo” 6.000 evra.

Ali ima i pozitivnih dešavanja. Pre nekoliko dana u opštini Palilula na inicijativu Miroslava Ivanovića, predsednika opštine, održan je sastanak s predstavnicima stanara, Darkom Glavašem, sekretarom Sekretarijata za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa s građanima, i Petrom Andrijaševićem, direktorom JP „Gradsko stambeno”, kako bi se našao način da se ova situacija što bezbolnije prebrodi.

Stanari su, u razgovoru, izložili probleme s kojima se suočavaju nakon što su preko noći ostali bez svojih domova, kao i o situaciji u zgradi u kojoj su se i njihove komšije našle u nevolji.

– Još nemamo struju, nemamo ni ceradu na krovu, a 16 dana je trebalo da se nađe neko i da nam pomogne da dobijemo tunel za šut. Kako nemamo sredstava, sami ćemo zajedno s ljudima dobre volje krenuti u čišćenje izgorelog dok je odvoz šuta i kontejnere obezbedila „Gradska čistoća”. Na sastanku u opštini je rečeno da ćemo dobiti pomoć od Centra za socijalni rad, ali još ne znamo kada – kaže Katarina Trivunović, upravnica zgrade i jedna od stanara koja je u požaru izgubila svu imovinu i stan.

Kako je na sastanku rekao Miroslav Ivanović, u opštini imaju veliko razumevanje za nesreću koja se desila.

– Na svu sreću, nije bilo žrtava, a mi smo odmah inicirali kod Centra za socijalni rad Palilula da se u najkraćem roku svakoj od četiri porodice, kojima su izgoreli stanovi, uplati pomoć u iznosu od po 240.000 dinara – rekao je Ivanović.

Na sastanku je dogovoreno i da „Gradsko stambeno” zaštiti zgradu od padavina i da izađe u susret da finansira i izvede radove na kompletnoj zameni zajedničkih elektroinstalacija u zgradi. A i, kako kažu žitelji zgrade, da omogući ljudima da izgradnju novog krova plaćaju u ratama.

Čeka se kada će neki od koraka biti preduzeti. Naravno, da bi bilo potrebno da se sve uradi što pre. Troškovi obnove stanova su ogromni, pa su stanari odlučili da se otvori zajednički račun zgrade na koji bi oni koji žele i mogu da pomognu uplatili sredstva. Broj računa je 200-3005980101033-24.

izvor: politika.rs

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*