Bivši operativac DB o incidentima na Paliluli

Vuk J. (34) upucan je u ranim jutarnjim satima na Karaburmi i to je samo jedan u nizu incidenata u ovom beogradskom naselju. Boža Spasić, nekadašnji operativac DB i kriminolog, smatra da je reč o lokalnim obračunima.

Podsetimo, Vuk je ranjen u leđa, stomak i petu, a kako se pretpostavlja meta je zapravo bio njegov brat.On je prebačen u bolnicu, a navodno je odbio saradnju sa policijom.

Bivši obaveštajac Boža Spasić objašnjava da su ovakvi obračuni česti, uprkos redovnim akcijama pripadnika policije, jer su u pitanju lični sukobi koji nisu vezani za velike kriminalne grupe.

– Iako se vidi da obračuna ima sve manje, nakon velikih hapšenja, preostali su ti rubni delovi grada, poput Karaburme ili Surčina gde se, uglavnom, dešavaju pucnjave, najčešće zbog ličnih sukoba među navijačima i dilerima – objašnjava Spasić i nastavlja:

– Posle akcija policije u kojima su ubice sklonjene sa ulica, ostali su ti sitni kriminalci, oni nisu pripadnici nikakve veće grupe. Pucnjavama i bombama oni rešavaju naplate dugovanja, a neki od njih se i bore za teritoriju kako bi, što bi se u žargonu reklo, postali lokalni šerifi.

Spasić objašnjava da se ovakvi napadi brzo rešavaju, a napadač se lako razotkrije pa se njima naprosto ne isplati da čine ovakva dela.

– Ovakvi incidenti se moraju shvatiti ozbiljno, da ne bi došlo do stvaranja nekog većeg klana.

Kako pojašanjava, za sve obračune koji su se dogodili, zajednička je jedna stvar.

– Iako počinioci krivičnih dela brzo padaju, zanimljivo je da oni koji prežive napade, odnosno, njihove mete, svi do jednog odbijaju da sarađuju sa policijom. Oni prosto ne žele da otkriju ko je i zbog čega na njih pucao.

Bačena bomba

Eksplozija u Ulici Patrisa Lumumbe

Nepoznati počinilac bacio je bombu 22. februara u ranim jutarnjim satima u Ulici Patrisa Lumumbe.

Karaburma, bomba, geler, oštećene zgrade
foto: Ana Paunković

U eksploziji je oštećeno nekoliko automobila, kao i prozori i vrata na okolnim zgradama. Pukom srećom, niko nije povređen.

Sačekuša

Pucali momku u grudi

Trojica napadača, među kojima su Uroš S. (22) i Nikola M. (18), teško su ranili Veljka O. (19) u sačekuši u noći između 28. i 29. decembra prethodne godine. Do pucnjave je došlo ispred kuće mladića koji je ranjen.

pucnjava, Karaburma, V.O., Vranićka ulica
foto: Kurir/J.I.

Osumnjičeni su ga je sačekali u mraku i pucali mu u grudi. Uroš S. (22) i Nikola M. (18) su uhapšeni krajem februara.

Dva incidenta

Mladići ranjeni isti dan

Dvojica mladića ranjena su u dva napada na Karaburmi, koja se dogodila u istom danu u aprilu prošle godine u ulici Marijane Gregoran. Prvi incident dogodio se oko 23 sata kada je mladić ranjen u nogu i tada je ispaljeno šest hitaca u njega. Nešto kasnije, na uglu Ulica Marijane Gregoran i Vojvode Micka drugi mladić je uboden nožem, a kasnije se ispostavilo da su oba napada povezana, a da je svemu prethodila rasprava u kladionici.

Kurir.rs

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*